Back to top

 

Σύστημα Εισαγωγής Ελλήνων του Εξωτερικού

Οι Έλληνες του Εξωτερικού προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις εκείνες που τους κατατάσσουν σε μία από πέντε ειδικές κατηγορίες.

Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών 1 & 2 για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξετάζονται στα μαθήματα μιας εκ των τεσσάρων Ομάδων Προσανατολισμού, ενώ οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών 3, 4 & 5 εξετάζονται μόνο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας. Στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος που υπάγεται στην κατηγορία 3, 4 ή 5 επιθυμεί την εισαγωγή του στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή στις σχολές των Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ή/και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, θα πρέπει να εξεταστεί στα μαθήματα μιας εκ των τεσσάρων Ομάδων Προσανατολισμού, όπως προβλέπεται και για την κατηγορία 1 & 2. Οι υποψήφιοι όλων των ειδικών κατηγοριών που επιθυμούν να δηλώσουν τμήματα ή σχολές για τις οποίες απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, εξετάζονται και στα προβλεπόμενα αυτά ειδικά μαθήματα.

Υπολογισμός Μορίων για τους Έλληνες του Εξωτερικού

Εφόσον υπαγόμαστε στις ειδικές κατηγορίες 1 ή 2 για υπολογίσουμε τα μόρια τα οποία έχουμε συγκεντρώσει θα πρέπει, μετά από αναγωγή στην εικοσάβαθμη κλίμακα των γραπτών βαθμών κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος να τον πολλαπλασιάσουμε με τους αντίστοιχους ισοβαρείς συντελεστές για κάθε μάθημα σύμφωνα, πάντα, με την Ομάδα Προσανατολισμού μας και το αντίστοιχο Πεδίο Εξειδίκευσης στις σχολές του οποίου στοχεύουμε. Το άθροισμα των γινομένων, κατά περίπτωση, αποτελεί το σύνολο των μορίων για την εισαγωγή μας στις σχολές του Επιστημονικού Πεδίου της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουμε επιλέξει.

Εφόσον υπαγόμαστε στις ειδικές κατηγορίες 3, 4 ή 5 για να υπολογίσουμε τα μόρια εισαγωγής μας θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε, μετά από αναγωγή στην εικοσάβαθμη κλίμακα, το γραπτό βαθμό μας στην Νεοελληνική Γλώσσα με το συντελεστή 2,5 και το γενικό βαθμό απόλυσης μας από το Λύκειο πάλι με τον ίδιο συντελεστή. Το άθροισμα των δυο γινομένων θα μας δώσει το σύνολο των μορίων με τα οποία θα εισαχθούμε στα Α.Ε.Ι. της Ελλάδας.

Σημείωση:

  • Οι Ειδικές κατηγορίες και οι προϋποθέσεις ένταξης των υποψηφίων σε αυτές,
  • τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανά κατηγορία και ο τόπος υποβολής τους,
  • η διαδικασία επιλογής και η εξεταστέα ύλη,

αναφέρονται αναλυτικά στις «Οδηγίες για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση Ελλήνων του Εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων Υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό»  όπως αναρτώνται από τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr). Επισυνάπτεται το  σχετικό αρχείο.