Back to top

Παίξε με σύστημα!

Δήμητρα Ζιώγα

Ο αγώνας ξεκινά από την ηλικία των έξι χρόνων, από την πρώτη μέρα που πηγαίνεις σχολείο. Χαρούμενος, παιχνιδιάρης ένα παιδί με όνειρα. Παίρνεις γνώσεις, μαθαίνεις, δημιουργείς, κτίζεις. Έτσι, περνούν σχεδόν 10-11 χρόνια και ξαφνικά τα πράγματα αλλάζουν. Στις δύο τελευταίες τάξεις ξεκινάς εντατικά προπόνηση για την εισαγωγή σου σε κάποια σχολή, το όνειρο δεν είναι τόσο μακριά.

Πως θα τα καταφέρεις και δεν θα χάσεις την μπάλα;

Από την αρχή πρέπει να παίξεις με σύστημα συγκεντρώνοντας τις γνωστικές, σωματικές και ψυχικές σου δυνάμεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξαντληθείς αλλά και να μην δημιουργήσεις δυσαναπλήρωτα κενά.
Παίξε με σύστημα!

Τι χρειάζεσαι γι’ αυτό;

Καταρχήν, να δεις τον στόχο σου και πως θα τον πετύχεις. Που είσαι δυνατός; Ποιες είναι οι αδυναμίες σου και πως μπορείς να βελτιωθείς; Πως μπορείς να σχεδιάσεις ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τις ανάγκες σου. Κάνε μία λίστα αναγκών. Για παράδειγμα η ανάγκη για ξεκούραση ή η ανάγκη για επανάληψη. Ένας καλός παίχτης γνωρίζει πως η καλή προετοιμασία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Χρειάζεται να ιεραρχήσεις τους παράγοντες και να τους κάνεις πιο ρεαλιστικούς. Για παράδειγμα είναι σημαντικό να βγαίνεις με τους φίλους σου για να ξεκουράζεσαι αλλά με πρόγραμμα και σωστή διαχείριση του χρόνου.

Επίσης, ιεράρχησε τους στόχους σου σε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους. Για να πάρεις το πρωτάθλημα θα δώσεις μικρούς αγώνες αλλά και μεγάλους. Ένα επαναληπτικό διαγώνισμα ενός κεφαλαίου μια Κυριακή στο φροντιστήριο είναι ένας μικρός αγώνας αλλά ένα διαγώνισμα όλης της ύλης είναι ένας μεγάλος αγώνας. Και οι δύο είναι σημαντικοί. Εάν προετοιμάζεσαι για τους μικρούς αγώνες δεν θα κουραστείς στους μεγάλους.

Προσπάθησε να «αγαπήσεις» ακόμα και τα δύσκολα μαθήματα. Αυτό μπορείς να το πετύχεις χωρίζοντας την ύλη σε υπο-ενότητες, ώστε να μην σου φαίνεται βουνό. Κάνε ένα συμβόλαιο με τον εαυτό σου ότι θα καθίσεις μια συγκεκριμένη ώρα στο γραφείο σου μελετώντας συστηματικά την κάθε ενότητα. Και φρόντισε ώστε ο χώρος μελέτης να είναι ένα ήρεμο μέρος όπου δεν θα υπάρχουν πράγματα που θα αποσπούν την προσοχή σου.

Και φυσικά ένας καλός παίχτης για να αγωνιστεί πρέπει να έχει καλή ψυχολογία. Γίνε ένας καλός προπονητής του εαυτού σου, χρησιμοποιώντας την πειθαρχία, την αφοσίωση και την επιμονή. Και όταν νιώθεις ότι χάνεις την μπάλα ζήτα βοήθεια.

Καλή Αρχή!