Internet : Βοηθός ή εχθρός;
«Είπα ότι το δεν θα αργήσω, μόνο λίγο να μιλήσω στο chat σε δυο φίλους, ύστερα θα κοιμηθώ. Τα ξημερώματα ήμουν ακόμη εκεί. Πόσο γρήγορα πέρασε η ώρα! Ντύθηκα για να πάω στο σχολείο. Νύσταζα και φυσικά η διάθεσή μου δεν ήταν καλή. Όταν σχόλασα πήγα στο Ιντερνετ καφέ για λίγο. Όταν επέστρεψα στο σπίτι η μητέρα μου γκρίνιαζε. Θύμωσα και κλείστηκα στο δωμάτιό μου. Είπα θα διαβάσω. Αλλά το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ανοίξω τον υπολογιστή.» μαρτυρία παιδιού.
Περνάς πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή; Προτιμάς την ψηφιακή επικοινωνία από την άμεση επαφή; Ποιες ανάγκες καλύπτεις χρησιμοποιώντας αυτόν τον τρόπο; Είναι πείραμα; Είναι αντίδραση;
Ότι και να συμβαίνει οι επιπτώσεις είναι σοβαρές Ποιες είναι οι συνηθέστερες ενδείξεις προσκόλλησης στο διαδίκτυο που πρέπει να παρατηρήσεις;
· Συμπτώματα Συνδρόμου Απόσυρσης (ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το Internet, όνειρα για το Internet).
· Η παραμονή σου στο διαδίκτυο αυξάνεται καθημερινά
· Θυμώνεις και αντιδράς έντονα όταν οι γονείς σου μιλούν γι’ αυτή την συμπεριφορά σου
· Νιώθεις θλίψη όταν δεν έχεις πρόσβαση στον υπολογιστή
· Δεν τηρείς τον χρόνο παραμονής στο διαδίκτυο, συνήθως μπορεί να χάσεις την αίσθηση του χρόνου
· Οι σχολικές σου επιδόσεις μειώνονται
· Δεν αναπτύσσεις σχέσεις με συνομηλίκους.
Σωματικά συμπτώματα:
• Διατροφικές διαταραχές.
• Διαταραχές του ύπνου και αλλαγή των συνηθειών ύπνου.
• Μυοσκελετικές παθήσεις .
• Μειωμένη αθλητική δραστηριότητα.
• Ξηρά μάτια – μυωπία.
• Ημικρανίες.
• Παραμέληση προσωπικής υγιεινής.
Το διαδίκτυο διευκολύνει, ενημερώνει, μας πληροφορεί άμεσα για ότι συμβαίνει στον κόσμο. Η χρήση του στηρίζεται σε αυτή την θετική πλευρά και φυσικά στη σύγχρονη εποχή για πολλούς αποτελεί ψυχαγωγία, επικοινωνία και χαλάρωση. Είναι ένα τμήμα της κουλτούρας των εφήβων. Από την άλλη μην ξεχνάς τις ιδιότητες της ηλικίας σου. Είσαι σε μια ηλικία που μπορείς να δημιουργήσεις, να εξελιχθείς και να παράγεις. Να χτίσεις το μέλλον σου. Να αγαπήσεις, να αγγίξεις και να εμπιστευτείς την άμεση επαφή. Η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ενεργοποιεί «στοιχεία και ιδιότητες», που κανένα πλήκτρο και καμία οθόνη δεν μπορεί να αναδείξει.
Αυτό λοιπόν που μπορείς να κάνεις είναι αρχικά να σκεφτείς τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να εξελιχθείς. Να φροντίσεις την κοινωνική σου ζωή, τα ενδιαφέροντα σου και την σχολική σου επίδοση και να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο με χρονικό όριο. Αν αυτό θεωρείς ότι είναι δύσκολο μίλησε με τους γονείς σου ζητώντας τους να σε βοηθήσουν. Και φυσικά μίλησε με τους φίλους σου, αναζητώντας μαζί τους αμεσότερη επικοινωνία, ώστε να μην νιώθεις μόνος όταν κλείνει το chat. Μην ξεχνάς ότι η ζωή δεν είναι σε μια οθόνη, η ζωή είναι εκεί έξω και σε περιμένει.