Back to top

Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων Ιστορίας 2024

Φωτεινή Περχανίδου
Ιστορία Γ' Λυκείου (προσανατολισμού)
 Τα θέματα της Ιστορίας δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες εκπλήξεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες που έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα.
 
Στην πρώτη ομάδα, οι ορισμοί (θέμα Α1) προκύπτουν από τρία διαφορετικά κεφάλαια, ενώ η ερώτηση κλειστού τύπου (θέμα Α2) απαιτεί προσοχή σε λεπτομέρειες.
Το θέμα Β1 είναι διατυπωμένο με σαφήνεια και το Β2 απαιτεί συνδυασμό δύο διαδοχικών μαθημάτων. Τα αποσπάσματα στις δύο ερωτήσεις ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα σε έκταση.
 
Στην δεύτερη ομάδα, το θέμα Γ1 έχει δύο πολύ σαφή ερωτήματα, που σε συνδυασμό με τα μικρής έκτασης παραθέματα προσφέρονται για μία άρτια απάντηση. Η σύνθεση ιστορικής αφήγησης και παραθεμάτων δεν αναμένεται να δυσκολέψει τους μαθητές/τριες, όπως και το μάθημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που ζητείται.
 
Το θέμα Δ1 επίσης προκύπτει από δύο ερωτήματα τα οποία παραπέμπουν σε διαδοχικά σημεία του ίδιου μαθήματος. Οι πηγές είναι εκτενέστερες σε σχέση με το θέμα Γ1 και προσφέρουν πολλές πληροφορίες προς αξιοποίηση και σύνθεση με την ιστορική αφήγηση, χωρίς να δημιουργούν προβληματισμό ως προς την ένταξη τους στη συνολική απάντηση.  Το μάθημα "Η διαμόρφωση των δεδομένων κατά την Επανάσταση" ζητείται για πρώτη φορά στις πανελλήνιες εξετάσεις μετά την αλλαγή της ύλης.