Back to top

Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων Πληροφορικής Προσανατολισμού 2024

Φωτεινή Περχανίδου
Α.Ε.Π.Π. Γ ΄Λυκείου
Τα θέματα της πληροφορικής εξετάζουν τόσο την θεωρητική όσο και την πρακτική γνώση των υποψηφίων. Πιο συγκεκριμένα:
Το θέμα Α περιέχει ερωτήσεις κλειστού τύπου και δύο ερωτήσεις ανάπτυξης μία από το «Βιβλίο Μαθητή» (τυπικές επεξεργασίες πινάκων) και μία από το βιβλίο «Πληροφορική» (ορισμός του γράφου) . Υπάρχει επίσης ένα θέμα αντιστοίχισης από το κεφάλαιο της εκσφαλμάτωσης. Το θέμα Α είναι πολύ απλό και χωρίς εκπλήξεις.
Το θέμα Β περιέχει ερωτήματα διαφορετικής δυσκολίας. Συγκεκριμένα στο Β1 υπάρχει μια τυπική μετατροπή επαναλήψεων, στο Β2 μια συμπλήρωση κενών σε τμήμα προγράμματος ώστε να δημιουργηθεί ένας πίνακας, στο Β3 ζητά να αναφερθούν οι δείκτες μιας ουράς μετά από επεξεργασία των δεδομένων της και στο Β4 μια μετατροπή διαδικασίας σε συνάρτηση. Τα θέματα Β1 και Β3 είναι εύκολα, ενώ το Β2 και ιδιαίτερα το Β4 θέλουν περισσότερη προσοχή και χρόνο.
Το θέμα Γ ζητά την κατασκευή ενός προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει τις παρακάτω μεθοδολογίες:
▪ τιμή φρουρός – άγνωστο πλήθος επαναλήψεων
▪ υπολογισμός ποσοστού , μέσου όρου
▪ εύρεση μεγίστου και πλήθους μεγίστων.
Με εξαίρεση την εύρεση του πλήθους μεγίστων το οποίο είναι πιο σύνθετο όλα τα υπόλοιπα είναι βασικές μεθοδολογίες που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές. Οπότε και το θέμα Γ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία στην επίλυση του.
Το θέμα Δ ζητά την κατασκευή ενός προγράμματος με χρήση πινάκων και την δημιουργία υποπρογράμματος το οποίο περιλαμβάνει τις εξής μεθοδολογίες:
▪ γέμισμα παράλληλων πινάκων
▪ εύρεση θέσης μοναδικού μεγίστου στον πίνακα
▪ σύγκριση αθροισμάτων από τμήματα του πίνακα.
▪ αναζήτηση με υποπρόγραμμα
Στην διατύπωση του Δ4 υπάρχει ασάφεια στην εκφώνηση γιατί πουθενά δεν αναφέρεται ότι όλοι οι πωλητές έχουν διαφορετικά ονόματα. Παρ’ όλα αυτά η ασάφεια αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα στην επίλυση αρκεί οι μαθητές να λάβουν σαν δεδομένο ότι όλα τα ονόματα είναι διαφορετικά μεταξύ τους.
Το θέμα Δ είναι μέτριας δυσκολίας όμως δεν θα προβληματίσει τους καλά προετοιμασμένους υποψήφιους.
Συνολικά τα θέματα εξετάζουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ύλης και χαρακτηρίζονται μέτριας δυσκολίας. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής θα τα αντιμετωπίσει εύκολα, θα πρέπει όμως να παραμείνει προσεκτικός και συγκεντρωμένος για να αποφύγει τις ελάχιστες παγίδες και δυσκολίες που υπάρχουν.