Back to top

Ο μηχανισμός των Aντικυθήρων – ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου

Χρήστος Παπαγεωργίου
Μαθηματικά Γ' Λυκείου (προσανατολισμού)

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, γνωστός και ως υπολογιστής των Αντικυθήρων ή αστρολάβος των Αντικυθήρων, χρονολόγιο των Αντικυθήρων, είναι ένα αρχαίο τέχνεργο, το οποίο λειτουργούσε ως αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων και παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Ο μηχανισμός έχει αποφασισθεί πως δεν πρέπει να μετακινηθεί εκτός Ελλάδας λόγω της σημασίας και της ευαίσθητης κατάστασής του.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση όλων των δυνατοτήτων του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, με τη βοήθεια ενός νέου ψηφιακού μοντέλου. Η συσκευή ηλικίας περίπου 2.000 ετών θεωρείται ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο και ανακαλύφθηκε το 1901 από Έλληνες αλιείς σε ναυάγιο πλοίου κοντά στα Αντικύθηρα.
Ακολουθούν βιντεάκια, για μια πρώτη γνωριμία με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, έως τις τελευταίες εξελίξεις, γύρω από την αποκωδικοποίησή του.

https://www.ethnos.gr/istoria/all-about-history/80337_mihanismos-antikyt...
https://www.youtube.com/watch?v=eOa6bmOHirs
https://www.youtube.com/watch?v=8qf9unNDtsM
https://www.youtube.com/watch?v=-cL4-7UZc6w
https://m.naftemporiki.gr/story/1702457

«Η απόσταση μεταξύ της πολυπλοκότητας αυτής της συσκευής και άλλων που κατασκευάστηκαν την ίδια περίοδο είναι άπειρη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Adam Wojcik, επιστήμονας υλικών στο UCL. «Ειλικρινά, δεν έχει ξαναβρεθεί κάτι παρόμοιο. Είναι απίστευτο».