Θέματα Επαναληπτικών Εξετάσεων Φυσικής & Λύσεις 2020
Όπως έχει καθιερωθεί και ίσως να είναι δίκαιο, τα θέματα των επαναληπτικών εξετάσεων παρουσιάζουν κάθε χρονιά μεγαλύτερη δυσκολία από τα αντίστοιχα του Ιουνίου.
Έτσι και φέτος που τα θέματα της Φυσικής δεν ήταν εύκολα για τους υποψήφιους του νέου συστήματος, δηλαδή για όλους τους μαθητές και για τους αποφοίτους που επέλεξαν να εξεταστούν με το νέο σύστημα, τα θέματα των επαναληπτικών εξετάσεων ήταν λίγο πιο απαιτητικά.
Κινήθηκαν στην ίδια φιλοσοφία με τα θέματα του Ιουνίου, δηλαδή απαιτούσαν άνεση στις αλγεβρικές διαδικασίες και ο όγκος της έφερνε σε οριακά χρονικά περιθώρια και τους έμπειρους λύτες.
Τα χαρακτηριστικά των θεμάτων βρίσκονται πρώτον στα αρκετά μόρια που έχουν σχέση με το νέο στην ύλη κεφάλαιο του ηλεκτρομαγνητισμού και δεύτερον στο ιδιαίτερα απαιτητικό θέμα Δ. Τόσο το θέμα Α' όσο και το θέμα Β' μπορούν να χαρακτηριστούν από μέτρια έως εύκολα ενώ το θέμα Γ' (25 μόρια) του ηλεκτρομαγνητισμού ήταν πολύ καλοστημένο καλύπτοντας τις ουσιαστικές γνώσεις του κεφαλαίου και ταυτόχρονα απαιτώντας ευχέρεια στη Μηχανική. Όσο δε για το θέμα Δ' ίσως να ήταν το πιο εμπνευσμένο θέμα των τελευταίων 30 χρόνων, που έχω την τύχη να εμπλέκομαι επαγγελματικά με τις εισαγωγικές εξετάσεις. Συνδυαστικά των κεφαλαίων της ταλάντωσης και της κρούσης δίνει τη δυνατότητα με τα ερωτήματα Δ1 και Δ2 κλιμακούμενα να διεκδικήσουν με σχετική άνεση τα 9 μόρια της άσκησης και οι μέτρια προετοιμασμένοι υποψήφιοι. Προχωρώντας όμως στα επόμενα ερωτήματα Δ3, Δ4 και Δ5 που συνολικά αντιστοιχούν σε 16 μονάδες, επίσης κλιμακούμενης δυσκολίας, ξεδιπλώνεται μπροστά στον επίδοξο λύτη μια χρονοβόρα αλλά ταυτόχρονα μαγευτική μορφή της θεωρητικής φυσικής. Λόγω αριστοτεχνικής μελέτης των δεδομένων του προβλήματος, οδηγούμαστε, φυσικά κατόπιν απαιτητικών αλγεβρικών διαδικασιών, να φτάσουμε σε μία λύση η οποία μας υποχρεώνει να συγχαρούμε την επιτροπή των θεμάτων.
Παρακάτω, επισυνάπτονται τα θέματα και οι λύσεις τους.