Back to top

Εξετάσεις Ελλήνων του Εξωτερικού: Θέματα & Σχολιασμός Χημεία, Λατινικά, Ιστορία, Φυσική

Σοφία Βαϊραμίδου

Οι καθηγητές των Φροντιστηρίων Βακάλη χαρακτήρισαν απαιτητικά τα θέματα της Χημείας, για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Χρειαζόταν καλή γνώση της θεωρίας καθώς και προσοχή στις εκφωνήσεις των θεμάτων.

Τα θέματα στα Λατινικά κρίνονται αναμενόμενα . Απευθυνόταν βεβαίως σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Ιδιαίτερη προσοχή έπρεπε να δωθεί στις συντακτικές ασκήσεις Γ2β και Γ2γ .

θέματα της Φυσικής ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια, κάλυπταν σημαντικό μέρος της ύλης και υπήρχε διαβάθμιση στο επίπεδο δυσκολίας. Τα τρία πρώτα θέματα απευθύνονταν στην πλειονότητα των μαθητών , ενώ το τελευταίο εμπεριείχε στοιχεία πρωτοτυπίας χωρίς να φτάνει σε ακρότητες και είχε σκοπό να ξεχωρίσει τους άριστους. Επιγραμματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι απευθύνονταν σε σωστά προετοιμασμένους υποψηφίους με καλή κατανόηση του μαθήματος.

Τα φετινά θέματα ιστορίας ήταν μέτριας δυσκολίας. Η πρώτη ομάδα θεμάτων δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες και τα θέματα της κυρίως αφορούσαν το 2ο κεφάλαιο. Τα πιο απαιτητικά θέματα εντοπίστηκαν εκεί, όπου συνήθως αναμένουμε, δηλαδή στα θέματα αξιολόγησης των ιστορικών πηγών της 2ης ομάδας, τα οποία επίσης κρίνονται βατά για εναν αρκετά καλά προετοιμασμένο υποψήφιο.