Back to top

Χρήσιμες συμβουλές για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου 2014

Σοφία Βαϊραμίδου

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν από τη Τρίτη 24-6-2014 έως και τη Δευτέρα 14-07-2014 να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο. Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής του μηχανογραφικού είναι ήδη διαθέσιμο, μόνο για εξοικείωση προς το παρόν με την εφαρμογή, ενώ οριστικοποίηση μπορούν να κάνουν μόνο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων .Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού σας δελτίου. Μπορείτε επίσης να κλείσετε ραντεβού στο Φροντιστήριο σας με τον υπεύθυνο συμπλήρωσης Μηχανογραφικών για οποιαδήποτε συμβουλή ή απορία σχετικά με τις σχολές και τη συμπλήρωσή του!

Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου είναι ζωτικής σημασίας για την εισαγωγή του υποψηφίου στο τμήμα επιλογής και αρεσκείας του. Γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή τόσο όσον αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι συμπλήρωσής του όσο και στην επιλογή των τμημάτων που τελικά θα δηλώσει ο υποψήφιος.

Το διαδικαστικό κομμάτι αφορά στην επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Εισερχόμαστε στο σύστημα συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού με τον κωδικό υποψηφίου και τον κωδικό ασφαλείας που έχουμε δημιουργήσει οι ίδιοι. Κατά την πρώτη μας επίσκεψη ελέγχουμε αν όλα τα προσωπικά μας στοιχεία είναι σωστά και συμπληρώνουμε τα επιπλέον στοιχεία που μας ζητούνται (διεύθυνση, τηλέφωνο κ.τ.λ.). Παρακάτω επιλέγουμε τα επιστημονικά πεδία τα οποία επιθυμούμε να «ανοίξουμε». Προσοχή: κάθε υποψήφιος μπορεί να ανοίξει δύο το πολύ επιστημονικά πεδία. Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μπορούμε να υποβάλουμε απεριόριστα δοκιμαστικά Μηχανογραφικά Δελτία αλλά πρέπει οπωσδήποτε να εισέλθουμε μία φορά – όταν έχουμε αποφασίσει την τελική μορφή του Δελτίου μας – από τη διαδικασία της οριστικοποίησης. Εάν δεν έχουμε οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό μας, όσο δοκιμαστικά και να έχουμε κάνει, στην ουσία δεν έχουμε υποβάλει κανένα. Σημαντικό είναι ο υποψήφιος να εκτυπώσει το Μηχανογραφικό του και να κρατήσει τον αριθμό πρωτοκόλλου του που αναγράφεται σε αυτό

Το δεύτερο σκέλος της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού αναφέρεται στην επιλογή των Σχολών και των Τμημάτων. Ο υποψήφιος συμπληρώνει το Μηχανογραφικό του με σειρά προτίμησης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από το πλήθος των μορίων που έχουν συγκεντρώσει, καλό θα ήταν να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους σαν να έχουν το μέγιστο δυνατό αριθμό μορίων (20.000), μιας και καμία χρονιά δε γνωρίζουμε πως θα κινηθούν οι βάσεις. Από εκεί και πέρα ιεραρχούμε τις σχολές με βάση τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις μας, καθώς και τις δεξιότητες και τις ικανότητες που διαθέτουμε. Λαμβάνουμε σίγουρα υπόψη μας τις προοπτικές του κάθε επαγγέλματος στην αγορά εργασίας καθώς και τα οικογενειακά μας δεδομένα (την οικονομική δυνατότητα με άλλα λόγια της κάθε οικογένειας να υποστηρίξει σπουδές πιθανόν σε άλλη πόλη). Τέλος, αρκεί μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της κάθε σχολής προκειμένου να ενημερωθούμε για το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα που προσφέρει κάθε σχολή.

Για οποιαδήποτε συμβουλή ή απορία για την ορθή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού σας Δελτίου καθώς και την επιλογή σχολής, είμαστε στη διάθεσή σας.

Καλή επιτυχία!